Wat je nog niet wist over Nederland fietsland

Auteur: Harm Takke

Dat Nederland een fietsland is, dat weten we natuurlijk allang. Sterker nog, dat is over bijna heel de wereld wel bekend. Van een ontspannen fietstochtje door de bossen, in pak op de fiets naar je werk tot je kinderen uit school halen op de fiets. Hoe typisch Nederlands fietsen is, blijkt uit de cijfers.

Wist u dat we meer fietsen hebben dan inwoners?

In totaal zijn er in Nederland bijna 23 miljoen fietsen. Dat betekent dat er meer fietsen zijn dan inwoners. En wist je dat er tijdens de spits meer fietsers dan auto’s op de weg zijn? Op de fiets sta je niet in de file en heb je geen parkeerprobleem. 

Wist u dat we samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar fietsen?

Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar. Terwijl Zeeuwen en Flevolanders de minst fanatieke fietsers van ons land zijn. Natuurlijk, uitzonderingen daargelaten. In Zeeland fietsen we jaarlijks 0,3 miljard kilometer en in Flevoland 0,2 miljard.

Wist u dat we fietsen gemiddeld 888 kilometer per persoon per jaar?  

We fietsen voor ons plezier, maar ook om van A naar B te komen. Daar leent de Nederlandse infrastructuur zich natuurlijk perfect voor. En met nieuwe technieken zoals elektrische fietsen wordt een fietstocht voor steeds meer mensen makkelijk. De top 5 redenen waarom we fietsen:

Om te ontspannen tijdens een recreatieve fietstocht of als sport.
Om op je werk te komen, en weer thuis.
Om zelf naar school te fietsen. En om je kinderen naar school ofde  kinderdagopvang te brengen of ze daar weer op te halen.
Om even snel boodschappen te doen.
Om langs te gaan bij vrienden of familie.
Als warming-up voor de sportschool of naar een drankje/hapje bij de plaatselijke horeca.

Wist u dat gelderland en noordb-brabant dé provincies zijn om te fietsen?

…als je kijkt naar het aantal fietspaden tenminste. In Gelderland en Noord-Brabant ligt maar liefst 5.000 kilometer aan fietspaden. Zuid-Holland volgt op de derde plaats met 4.800 kilometer. Al moet gezegd worden dat de laatste meting alweer een paar jaar terug was. Grote kans dat er in de tussentijd alleen maar meer kilometers zijn bijgekomen.

Bronnen: CBS, RAI vereniging, Fietsersbond.

Meer blogs